Va astept www. adichirila .RO

Vopsele de PAR.

by Salon Adi Chirila | 12:59 in , |



Vopsele pentru par




*Schimbarea culorii parului a fost o preocupare pentru femei incadin antichitate.In ultimii 50 de ani aceasta practica s-a extins foarte mult;astazi nu numai femeile isi "ascund" firele albe de par ci si barbatii.Seestimeaza ca 40 % din femei isi coloreaza parul fie pentriu a-si ascunde parulalb, fie pentru a schimba culoarea parului natural sau a-i da reflexefanteziste.

-Excluzand produsele pentru decolorare, vopselele de par se impart in trei grupe:



-Vopsele vegetale,



-vopsele metalice



- vopsele sintetice organice.





1. Vopselele vegetale sunt mai putin folosite. Un produs cunoscut este Hennacare confera parului noante roscate. Aceasta se obtine din frunzele unor arbusti,care se gasesc in Afica de nord si de est: Lawsonia alba, Lawsonia spinosa siLawsonia inermis. Principiul activ este reprezentat de un acid haphtoquinonic.Efectul dureaza mai mult de 10 saptamani, procesul nu este toxic dar esteneplacut de aplicat. Din florile de musetel Roman sau German se poate obtine ovopsea galbena care confera parului stralucire.



2. Vopselele metalice sunt mai putin folosite deoarece determina fragilizareafirului de par.



3. Vopselele sintetice organice sunt in uz de mai bine de 40 de ani si potrealiza o multitudine de nuante. Multe din ele penetreaza cuticula parului avandun efect permanent, dar in ultimul timp s-au sintetizat vopsele cu efecttemporar.



Din punct de vedere al stabilitatii lor in timp distingemtrei tipuri de vopsele:

Temporare reprezentate de solutii apoase hidroalcoolice care se dilueaza inmomentul folosirii, lotiuni spumante sau sampoane colorante, sau produsefolosite in momentul punerii parului pe bigudiuri, efectul durand numai pina laprima spalare pentru ca au afinitate mica fata de keratina. Ele nuanteazaculoarea naturala, indeparteaza ingalbenirea firului de par alb, indreaptadefectele datorate decolorarii.Colorantii sunt in general bazici, acizi,dispersati, pigmentari sau metaliferi, apartinind la numeroase clase chimice(azoici, antrachinonici, azinici, indoaminici, xantenic, etc.)

Semipermanente, au coloranti cu afinitate buna pentru keratina, soliditate si tinutabuna in la frecare si in przenta luminii .Ei au o molecula suficient de micapentru a penetra cortexul firului de par fara a fi necesara in prealabildeveloparea sau oxidarea. Se indeparteaza relativ usor , la 4 spalari dar permitcamuflarea primelor fire de par alb, indeparteaza culoarea galbuie de pe firelealbe si dau reflexe colorate parului natural.Colorantii acestei clase suntnitro-fenilen–diaminele, nitro-amino-fenolii, amino-antrachinonele. Formulareaproduselor de acest tip este foarte delicata pentru ca trebuie sa integrezesimultan coloranti din diverse clase chimice.Aceste tipuri de vopsele pot fiprezentate sub forma de lotiune spumanta, sau sampon care permit aplicare si clatireausoara.

Permanente , care coloreaza aproape permanent si rezista la factori externi.Acest tip de coloratie este cel mai folosit, 80% din cei care isi vopsesc parulrecurgind la ea.Colorantii utilizati au o afinitate mare pentru keratina,acopera parul alb, determina nuante cu tinuta lunga in timp.Aceste vopselenecesita o developare sau o oxidare prealabila cu peroxid de hidrogen. Ele continparaphenilendiamina (PPD) si/sau paratoluendiamina. Pot fi incluse si altesubstante pentru a da o intensitate mai mare culorii si anume rezorcinol si phenolpolihidric. Datorita peroxidului de hidrogen aceste vopsele pot deteriora paruldaca sunt folosite excesiv.

Datorita naturii colorantilor si mecanismelor necesare pentru obtinera culoriiprodusele se compun din doua parti(apa oxigenata 20% , si partea coloranta incorporataintr-un suport-sampon, crema sau gel) care trebuiesc amestecate in momentulutilizarii.Amestecul se lasa pe par 20-30 de minute dupa care se spala bine cu sampon.Concentratiatotala a colorantilor intr-o vopsea capilara oscileaza intre 0,01% si 5% iarsolutiile de colorare nu trebuie sa vopseasca pielea capului. Efectul lordureaza cateva luni, aplicatiile nu trebuie facute mai devreme de 3-4 saptamani.Totusi daca subiectul vrea o alta nuanta se poate folosi o vopsea temporaracare nu determina distrugerea parului.
In cazul vopselelor permanente trebuie avut in vedere potentialul lor alergenic,mai ales in cazul paraphenilendiaminei. Mai mult de 10% din utilizatori pot sadezvolte dermite de contact dupa vopsire de aceea este indicata efectuarea unuipach-test cu 1-2 zile inainte de manevra cosmetica. De asemenea aceste substanteau fost incriminate ca substante posibil carcinogenetice dar acest fapt nu afost demonstrat stiintific.

Decolorantele pentru par sunt folosite pentru a deschide culoarea parului dar sipentru a pregati parul inainte de vopsire. Decolorarea este un tratamentalkalin oxidativ care oxideaza si albeste melanina. De obicei se folosesteperoxidul de hidrogen 6% cu amoniu. Acest proces este foarte nociv pentru par,acesta devenind uscat, poros, friabil. Folosirea excesiva poate cauzafracturarea firului de par.

0 comentari:

Intra si TU !!!

Persoane interesate