Va astept www. adichirila .RO

Vopsele de PAR.

by Salon Adi Chirila | 12:59 in , | comentari (0)



Vopsele pentru par




*Schimbarea culorii parului a fost o preocupare pentru femei incadin antichitate.In ultimii 50 de ani aceasta practica s-a extins foarte mult;astazi nu numai femeile isi "ascund" firele albe de par ci si barbatii.Seestimeaza ca 40 % din femei isi coloreaza parul fie pentriu a-si ascunde parulalb, fie pentru a schimba culoarea parului natural sau a-i da reflexefanteziste.

-Excluzand produsele pentru decolorare, vopselele de par se impart in trei grupe:



-Vopsele vegetale,



-vopsele metalice



- vopsele sintetice organice.





1. Vopselele vegetale sunt mai putin folosite. Un produs cunoscut este Hennacare confera parului noante roscate. Aceasta se obtine din frunzele unor arbusti,care se gasesc in Afica de nord si de est: Lawsonia alba, Lawsonia spinosa siLawsonia inermis. Principiul activ este reprezentat de un acid haphtoquinonic.Efectul dureaza mai mult de 10 saptamani, procesul nu este toxic dar esteneplacut de aplicat. Din florile de musetel Roman sau German se poate obtine ovopsea galbena care confera parului stralucire.



2. Vopselele metalice sunt mai putin folosite deoarece determina fragilizareafirului de par.



3. Vopselele sintetice organice sunt in uz de mai bine de 40 de ani si potrealiza o multitudine de nuante. Multe din ele penetreaza cuticula parului avandun efect permanent, dar in ultimul timp s-au sintetizat vopsele cu efecttemporar.



Din punct de vedere al stabilitatii lor in timp distingemtrei tipuri de vopsele:

Temporare reprezentate de solutii apoase hidroalcoolice care se dilueaza inmomentul folosirii, lotiuni spumante sau sampoane colorante, sau produsefolosite in momentul punerii parului pe bigudiuri, efectul durand numai pina laprima spalare pentru ca au afinitate mica fata de keratina. Ele nuanteazaculoarea naturala, indeparteaza ingalbenirea firului de par alb, indreaptadefectele datorate decolorarii.Colorantii sunt in general bazici, acizi,dispersati, pigmentari sau metaliferi, apartinind la numeroase clase chimice(azoici, antrachinonici, azinici, indoaminici, xantenic, etc.)

Semipermanente, au coloranti cu afinitate buna pentru keratina, soliditate si tinutabuna in la frecare si in przenta luminii .Ei au o molecula suficient de micapentru a penetra cortexul firului de par fara a fi necesara in prealabildeveloparea sau oxidarea. Se indeparteaza relativ usor , la 4 spalari dar permitcamuflarea primelor fire de par alb, indeparteaza culoarea galbuie de pe firelealbe si dau reflexe colorate parului natural.Colorantii acestei clase suntnitro-fenilen–diaminele, nitro-amino-fenolii, amino-antrachinonele. Formulareaproduselor de acest tip este foarte delicata pentru ca trebuie sa integrezesimultan coloranti din diverse clase chimice.Aceste tipuri de vopsele pot fiprezentate sub forma de lotiune spumanta, sau sampon care permit aplicare si clatireausoara.

Permanente , care coloreaza aproape permanent si rezista la factori externi.Acest tip de coloratie este cel mai folosit, 80% din cei care isi vopsesc parulrecurgind la ea.Colorantii utilizati au o afinitate mare pentru keratina,acopera parul alb, determina nuante cu tinuta lunga in timp.Aceste vopselenecesita o developare sau o oxidare prealabila cu peroxid de hidrogen. Ele continparaphenilendiamina (PPD) si/sau paratoluendiamina. Pot fi incluse si altesubstante pentru a da o intensitate mai mare culorii si anume rezorcinol si phenolpolihidric. Datorita peroxidului de hidrogen aceste vopsele pot deteriora paruldaca sunt folosite excesiv.

Datorita naturii colorantilor si mecanismelor necesare pentru obtinera culoriiprodusele se compun din doua parti(apa oxigenata 20% , si partea coloranta incorporataintr-un suport-sampon, crema sau gel) care trebuiesc amestecate in momentulutilizarii.Amestecul se lasa pe par 20-30 de minute dupa care se spala bine cu sampon.Concentratiatotala a colorantilor intr-o vopsea capilara oscileaza intre 0,01% si 5% iarsolutiile de colorare nu trebuie sa vopseasca pielea capului. Efectul lordureaza cateva luni, aplicatiile nu trebuie facute mai devreme de 3-4 saptamani.Totusi daca subiectul vrea o alta nuanta se poate folosi o vopsea temporaracare nu determina distrugerea parului.
In cazul vopselelor permanente trebuie avut in vedere potentialul lor alergenic,mai ales in cazul paraphenilendiaminei. Mai mult de 10% din utilizatori pot sadezvolte dermite de contact dupa vopsire de aceea este indicata efectuarea unuipach-test cu 1-2 zile inainte de manevra cosmetica. De asemenea aceste substanteau fost incriminate ca substante posibil carcinogenetice dar acest fapt nu afost demonstrat stiintific.

Decolorantele pentru par sunt folosite pentru a deschide culoarea parului dar sipentru a pregati parul inainte de vopsire. Decolorarea este un tratamentalkalin oxidativ care oxideaza si albeste melanina. De obicei se folosesteperoxidul de hidrogen 6% cu amoniu. Acest proces este foarte nociv pentru par,acesta devenind uscat, poros, friabil. Folosirea excesiva poate cauzafracturarea firului de par.

Minoxidilul

*Minoxidilul este primul medicament aprobat de comunitatea medicala ca tratament impotriva caderii parului.

-Minoxidilul a fost prescris initial si folosit sub forma de tablete cu administrare orala in tratamentul presiuni sangvine. In aceasta perioada, ca efect secundar s-a observat cresterea parului. Pentru a nu pierde aceasta ocazie, UpJohn a explorat posibilitatea folosirii acestui medicament ca tratament impotriva caderii parului si la mijlocul anilor 1980 a venit cu o solutie numita Rogain, adica o solutie de 2% minoxidil. De atunci, UpJohn a creat si o solutie de 5% minoxidil (un Rogain mult mai puternic) si Rogain pentru femei. Minoxidilul a trecut de la faza de medicament eliberat doar cu prescriptie medicala, la posibilitatea de a fi cumparat fara aceasta.

Din 1990, numeroase tipuri de minoxidil sunt disponibile pe piata pentru tratarea caderii parului, in timp ce forma cu administrare orala este inca folosita in tratamentul presiunii sangvine. O alta forma de tratament a aparut in ultima decada si are un nume asemanator cu Rogain-ul, dar nu trebuie confundat cu acel produs.

"Testele clinice privind eficienta solutiei de minoxidil in cazul barbatilor care au suferit de chelie in varful capului arata ca in cazul a 48% dintre barbatii care au folosit minoxidil s-a evidentiat o crestere moderata sau chiar densa a parului in zona tratata. Intr-un procentaj de 36% s-a evidentiat o crestere minima a parului. In timp ce in cazul a 16% nu s-a evidentiat nici o forma de crestere a parului. Un procentaj similar a fost obtinut si in cazul femeilor."

 

-Pentru mult timp s-a crezut ca minoxidilul este eficient doar in tratarea zonei de chelie din varful capului. Insa, dovezile de factura recenta au aratat ca monixidilul poate fi eficient si in tratarea formelor de cadere a parului din zona frontala a capului, dar nu neaparat si din zona tamplelor.

"Rezultatele unor 48 de saptamani de studiu arata prin dovezi vizibile, fotografii, imbunatatiri evidente in zona frontala in cazul a 51% dintre barbati care au folosit solutia de 5% minoxidil, 42% care au folosit solutia de 2% minixidil si 13% care au manifestat efectul placebo. In cazul acestor barbati, au fost observate imbunatatiri privind cresterea unui nou par in zona frontala intr-un procentaj de 19% in cazul barbatilor care au folosit solutia de 5% minoxidil, de 10% in cazul folosirii solutiei de 2% monixidil si de 3% care au manifestat efectul placebo."

-Dozajul recomandat este de a pulveriza unui mililitru de lichid, zilnic, direct pe suprafata de scalp afectata. Zona cu par sau scalpul trebuie curata si uscata inainte de aplicarea solutiei de minoxidil. Odata ce a fost pulverizata, solutia trebuie lasata sa se usuce in mod natural si nu trebuie folosit fionul sau prosopul. Cat timp parul este inca ud de la minoxidil, nu este indicat sa veniti in contact cu haine, sepci, fete de perna, pat sau mobila (daca spre exemplu decideti sa va lungiti in pat sau in fotoliu).

-Daca nu este administrat comform indicatiilor, minoxidilul poate influenta cresterea unui par mai bogat in zonele unde nu v-ati dori. Pacientii, in special femeile, trebuie sa fie atente atunci cand pulverizeaza solutia, ca aceasta sa fie aplicata doar pe zona cu probleme si sa nu ajunga pe fata sau pe gat. Dupa ce s-a aplicat solutia este bine ca mainile sa fie spalate.

-Datorita ciclului normal de crestere a parului, cresterea unui nou par datorat tratamentului cu minoxidil nu va fie observabila in primele 3-4 luni. Dar in aceasta perioada, cei care folosesc minxidil s-ar putea sa observe o scadere a ritmului de cadere a parului sau cresterea unor noi fire de par foarte subtiri si abia vizibile. Odata cu trecerea timpului si cu o constanta in folosirea solutiei, aceste fire subtiri de par vor deveni mult mai viguroase si mai puternice.

 

Finasteride (Propecia)

*Finasteride este numele generic al clasei de medicamente Proscar. Proscar este produs de Merck si este aprobat de FDA pentru tratamentul maririi beningne a prostatei. Tablete de Finasteride de 1 mg au fost comercializate sub numele Propecia ca tratament pentru caderea parului.

*Finasteride inhiba dihidrotestosteronul (DHT), acesta fiind hormonul care declanseaza Alopecia androgenetica la indivizi care sunt susceptibili din punct de vedere genetic.

*Finasteride s-a dovedit a fi eficace în tratamentul pierderii de par din zona vertexului, coroanei si scalpului mijlociu precum si pierderii de par frontale.

* Daca sunteti interesat sa folositi Finasteride pentru a trata caderea parului tipic masculina, contactati-va doctorul înainte de toate. Nu cumparati retete de pe internet fara a consulta înainte un medic profesionist în persoana

Caderea parului, una din cele mai multe probleme ale noastre


*Problema, daca nu ti-ai dat inca seama, este caderea parului: si astazi, femeile au aproape acelasi risc ca si barbatii.
*Vestea cea buna este ca noi alternative de tratament pot face o diferenta majora. In timp ce primul pas este intotdeauna diagnosticarea cauzei caderii parului tau de catre un specialist (un dermatolog este un bun punct de plecare). Odata ce aceasta cauza este determinata, exista o diversitate de medicamente si tratamente ce pot ajuta - unele concepute special pentru femei




Minoxidil - util si la femei

*Printre cele mai populare este preparatul topic eliberat fara prescriptie medicala numit Minoxidil. Conceput initial ca un tratament pentru calvitia barbatilor (caderea parului parcelara), da rezultate si la femei, ajutand la ingrosarea si alungirea foliculului pilos. Desi actioneaza intr-o mica masura pe cresterea mai multor fire de par, poate prelungi faza de crestere si astfel te ajuta sa-ti pastrezi parul.

Minoxidil-ul se prezinta sub doua concentratii:
- o solutie de 2% pentru femei
- o solutie de 5% pentru barbati.

* Dar specialistii spun ca femeile pot obtine rezultate mai bune cu preparatul mai puternic. „Solutia de 2% este mult prea slaba pentru tipul feminin de cadere a parului - trebuie intr-adevar sa folosesti solutia de 5% pentru a obtine rezultate",MD, profesor de dermatologie la Universitatea New York - Facultatea de Medicina din New York.

*Un studiu aparut in numarul din aprilie 2004 al Journal of the American Academy of Dermatology a comparat tratamentul timp de 48 de saptamani cu minoxidil de 2% si 5% la femei cu tipul feminin de cadere a parului. Comparat cu placebo (fara administrarea unui tratament), minoxidil-ul de 5% a avut aprecieri superioare la numaratoarea firelor de par si la evaluarea cresterii parului.

*In timp ce solutia de 2% a imbunatatit numaratoarea firelor de par si estimarile de crestere a parului facute de cercetatori, pacientii nu au observat o imbunatatire semnificativa in cresterea parului. Ambele solutii au fost bine tolerate de 381 de femei incluse in studiu fara efecte adverse importante. Totusi, au fost mai multe efecte adverse cu solutia de 5% - mai multe cazuri de prurit si iritatie, cat si cresterea de par in alte zone in afara de scalp, cum ar fi fruntea.

*"Daca ai tipul feminin de calvitie, tratamentul recomandat este Minoxidilul, si in general recomandam solutia de 5%, cea aprobata pentru barbati, deoarece este mult mai eficienta decat cea de 2%,"
*"Motivul pentru care nu este aprobat pentru femei este acela ca la un numar foarte mic poate creste par la nivelul marginilor fruntii, dar daca aceasta se intampla, trecem la solutia mai slaba, si astfel, dispare".
*Aveti grija, totusi, in concentratii mai mari Minoxidilul poate provoca iritarea scalpului, prurit, si uscaciune - probleme care sunt adesea remediate prin preparate adaptate disponibile in cabinetele medicilor dermatologi.





Finasteride doar pentru barbati.

*Ceea ce este cu mult mai probabil sa ajute femeile sunt medicamentele "fara indicatie de electie" - substante aprobate pentru alte probleme, sau recomandate strict pentru tratarea caderii parului la barbati.

*Printre cele mai cunoscute este medicamentul "barbatesc" Finasteride - un drog initial conceput sa trateze afectiunile prostatice si mai tarziu, caderea parului, la barbati. Prescris sub numele de Propecia (1mg) sau Proscar (5mg), sunt cunoscute ca blocanti de enzime si functioneaza interferand cu procesul care converteste testosteronul in dihidrotestosteron (DHT) in foliculul pilos. Amandoua medicamentele se gasesc sub forma de tablete si se administreaza oral.

*Desi ambele droguri s-au aratat a fi periculoase pentru fetus - prin urmare, aprobate doar pentru utilizarea la barbati - specialistii spun ca la femei selectionate ele pot fi un real salvator al parului.

*"Ambele pot fi utilizate in siguranta la femeile care nu pot sau nu vor sa ramana insarcinate si ajuta la intarzierea caderii parului si va ajuta chiar la recresterea parului la unele femei, daca este folosit indeajuns de mult timp si in doze destul de mari",

*Efectele adverse includ cresterea mai ingreunata a parului la nivelul lizierei pilozitatii capilare, dar acest fenomen este inversat cand drogul este, fie intrerupt, fie luat in doza mai mica. De asemenea, are un slab efect asupra libidoului, provocand scaderea apetitului sexual la unele femei.

*Inca un alt medicament disponibil este Spironolactona, un diuretic si inhibitor al testosteronului, care actioneaza fixandu-se pe receptorii enzimatici de la nivelul foliculului pilos, astfel oprind ciclul caderii parului influentat de androgeni. In timp ce da rezultate bune la unele femei, poate provoca durere mamare si alte efecte adverse suparatoare.

 

Alte tratamente

* Multi au, de asemenea, formule adaptate care combina doua sau mai multe ingrediente importante, si adesea adauga "ajutatori de par" naturali, precum zincul si biotina, pentru a creste eficacitatea.

*"De aceea este important ca o femeie sa consulte un specialist in caderea parului de tip feminin, deoarece va avea probabil nevoie de aceste preparate specializate pentru a obtine rezultatele optime,"
In ultimul rand, Ricardo Azizz, raporteaza ca multe femei au fost ajutate prin utilizarea pilulelor contraceptive estrogen-dominante - contraceptive orale ce actioneaza prin depasirea nivelului inalt al testosteronului si inecarea foliculilor pilosi cu suficienti hormoni feminini astfel incat sa impiedice caderea parului determinata de testosteron.

"Majoritatea pilulelor contraceptive actioneaza asemanator, dar incercam sa evitam pilulele cu doza foarte mica pentru ca avem nevoie de mai mult estrogen,"
In timp ce persista de mult timp un zvon ca pilulele contraceptive pot de fapt provoca caderea parului la anumite femei, "Pilulele contraceptive pot provoca o modificare temporara in cresterea parului si a tipului de pierdere a parului, deci daca suferi de o cauza non-hormonala de cadere a parului si utilizezi contraceptive orale, acestea ar putea accentua caderea parului, dar nu o vor provoca",




Intra si TU !!!

Persoane interesate